LAULUN VOIMA

Pitkästä aikaa blogin parissa. Korona-aika on näemmä vaikuttanut luovuuteen ja pysähdyttänyt elämää muun äärelle, kun normaali arkirytmi koki muutoksia koronan myötä. Huomasin, ettei minun itsenikään tehnyt mieli laulaa. Harjoittelu oli hetkittäistä, ei suunnitelmallista, ja tuntui, ettei minua kiinnosta hioa omaa harjoiteltavaa ohjelmistoa. Varsinkaan, kun koronan takia myös omat laulutuntini ja säestystreenit jäivät tauolle. Mikäpä siinä, into on hetkellisesti hävinnyt ennenkin. Mutta aina – ihan aina – se kipinä syntyy jossakin vaiheessa. Niin kävi nytkin alkukesän tullen, ja voi mikä voima laulamisella onkaan!

 

 

Luonnon merkityksestä hyvinvointiimme puhutaan usein. Mutta mikä on laulun merkitys? Musiikki ja laulaminen on iso osa minua, kai siksi tälle alalle ajauduinkin. Muistan jo nuorena uppoutuneeni laulamaan ja soittamaan, kun tarvitsin taukoa muista mietteistä. Kun musisoi, ei ehdi ajatella muuta. Niinpä päätin perehtyä hetkeksi laulamisen hyötyihin, ja yllätyin, miten paljon niitä onkaan.

Laulaminen parantaa mielialaa!

Laulaminen on puhettakin vanhempi viestimisen muoto ja yleisin musisoinnin muoto maailman musiikkikulttuurissa. Se on myös ihmisen lajiominaisuus samoin kuin esim. linnuilla. Aivotutkijoiden mukaan musiikki ja ennen kaikkea laulaminen aktivoi aivoja laajemmin kuin puhe. Siksi sitä käytetään myös muistisairauksien hoitokeinona, sillä tutut kappaleet aktivoivat muistia. Laulaminen on mainiota aivojumppaa, sillä se aiheuttaa hyvänlaatuisia muutoksia aivoissa.

Ennen kaikkea laulaminen parantaa mielialaa! Se vapauttaa endorfiineja ja vaikuttaa suoraan aivojen syviin osiin, jossa hormonitoimintaa säädellään. Niinpä musiikki vaikuttaa mielialaamme hyvinkin nopeasti joko piristäen tai rauhoittaen kappaleesta riippuen. Tämän myötä musiikin avulla voi käsitellä hyvinkin monenlaisia tunteita. Ehkä mielenkiintoisin huomio minulle oli se, että sama kappale ei toimi samalla tavalla kaikille. Kappale, joka rauhoittaa sinut, voi olla jollekin toiselle piristävä! Toki se on tuttua, että pidämme eri lauluista, mutta laulun tunnelman kokeminen on hyvin yksilöllistä.

Yhteismusisointi on myös musiikin ja laulun tärkeimmistä muodoista. Monelle esim. kuorolaulu on tärkeä harrastus, sillä siinä on mukana sekä yhteisöllisyys että osallistuvuus. Ei voi myöskään unohtaa laulamisen fysiologisia hyötyjä. Laulamista kun voi pitää myös jonkinlaisena kehonhuoltona, sillä se on fyysinen suoritus! Se myös oikaisee ryhtiä ja edistää suun ja kurkun motoriikkaa. Laulaminen myös lisää hyvänolon tunnetta ja onnellisuutta sekä purkaa emotionaalisia jännitteitä.

 

Laulamista voi pitää kehonhuoltona

Laulun ja musiikin tehtävä ja vaikutus ulottuu tunteiden jakamiseen ja voimistamiseen myös kuultuna. Tämä näkyy ehkä konkreettisimpana siinä, että haluamme elämämme tärkeimpiin hetkiin musiikkia, kuten hääjuhlaan. Tällöin musiikki vahvistaa kokemusta ja tunne-elämystämme kyseisestä hetkestä. Näin muusikkona koen, että olen onnistunut esityksessäni, mikäli joku kuulijoista kokee saavuttavansa sen mitä säveltäjä ja sanoittaja on halunnut sanoa. Laulajan tehtävä on välittää se kuulijalle.

Näitä hyötyjä voisi listata loputtomiin, mutta tärkeintä on, miten sen itse koet! Opettajana huomaan hyvinkin usein, miten oppilas tulee tunnille väsyneenä ja monen kuormittavan asian keskeltä. Kun hetki lauletaan, energia alkaa löytyä ja mieli virkistyy. Useinkin oppilas sanoo lähtiessään, ettei ehtinyt ajatella mitään murheita tunnin aikana. Tämä kertoo siitä, että musiikin äärelle pysähtyminen ja omalla keholla tuotettu ääni hoitaa ja vahvistaa. Puhumattakaan siitä, mitä fysiologisia hyötyjä siitä saa.

Sillä ei ole mitään merkitystä, miten taitava olet. Hyödyt saa irti sävelpuhtaudesta ja ruosteisesta äänestä huolimatta. Pääasia, että laulat ja nautit!

Share:
Copyright 2019 - Maija Niskakangas