LÄHIOPETUKSESTA ETÄOPETUKSEEN

Tänä keväänä myös musiikkioppilaitokset ovat joutuneet siirtymään etäopetukseen. Se on sinänsä ihan ymmärrettävää, sillä etätöitä tehdään kaikissa mahdollisissa ammateissa. Mietit ehkä kuitenkin, miten ihmeessä musiikkia voi opiskella etänä?! Miten se voi toimia, ja kannattaako moiseen ryhtyä.

Siitä ei pääse mihinkään, että lähiopetus on musiikissa kaikista paras tapa oppia ja myös paras tapa opettaa. Soitinta soitettaessa kyse on kehon ja instrumentin yhteistyöstä, ja siihen tarvitaan pitkälti opettajan ohjausta, jossa pienetkin eleet ja nyanssit tulee esiin. Instrumenteista laulu on ehkä haavoittuvaisin, sillä soitin on kehossa, ja sitä harjoitettaessa täytyy koko ajan kiinnittää huomiota laulajan äänen lisäksi hänen kehoonsa ja hengitykseensä, jota voi olla vaikea nähdä etäyhteyden päästä. Tunnilla myös ollaan läsnä koko olemuksella ja energialla, joka ei välttämättä välity videon kautta.

Nykyaika mahdollistaa meille tavan opiskella musiikkia myös etänä

Niin tai näin, nykyaika mahdollistaa meille tavan opiskella musiikkia myös etänä. Olen kysellyt etätuntien toimivuutta omien oppilaideni lisäksi myös läheisiltäni, jotka soittavat muita instrumentteja. Lähes kaikki ovat olleet positiivisesti yllättyneitä! Soittamista ja laulamista voi tosiaankin opiskella kotoa käsin, ja edelleen kehittyä. Olen etäopettajana myös huomannut, miten ihanasti oppilaat suhtautuvat laulutunteihin näinkin ihmeellisessä tilanteessa. Porukka on lähtenyt mukaan innolla, ja ehkä epäileväinenkin suhtautuminen on muuttunut tyytyväisyydeksi.

Me olemme erilaisia, ja toisille etälaulutunti on vaikeampaa kuin toisille. Voi olla hankalaa keskittyä, kun ei ole fyysisesti samassa tilassa opettajan kanssa. Meillä on myös eri elämäntilanteita, sillä monella on kotona muita samassa taloudessa asuvia, jolloin rauhallista aikaa laulutunnille voi olla vaikeaa järjestää. Ei myöskään ole välttämättä kiva laulaa, jos tietää jonkun kuuntelevan eri huoneessa. Mutta nämäkin haasteet on saatu pitkälti selätettyä ja laulu jatkuu!

Lähes kaikki ovat olleet positiivisesti yllättyneitä

Osalle lauluoppilaista etätunti on mahdoton. Etäyhteys vaatii sävelkorvaa, sillä normaalisti tunnilla saa myös säestystä. Videoyhteyden päässä säestys on mahdoton, ja mikäli sävelkorva on vielä toistaiseksi hatara, etätunti ei ole oikea ratkaisu. Näiden oppilaiden kohdalla olemme päättäneet pitää taukoa koronarajoitusten ajan.

Myös laitteilta vaaditaan paljon. Mitä paremmat laitteet oppilaalla on, sitä paremmin kuulen opettajana sävyt, onnistumiset ja virheet. Kuitenkin perushyvä kone tai tabletti riittää, huippulaitteiden investoinnista ei ole kyse.

 

 

Miten etätunti sitten toimii?

Saat laulaa siellä missä oletkin lähtemisen vaivaa näkemättä. Paikkakunnalla tai maalla ei ole väliä, mikäli yhteydet toimivat! Saat säestystä lukuun ottamatta täysin samanlaisen tunnin, kuin saisit lähiopetuksessa. Opettajana olen laulutuntisi ajan vain sinua varten keskittyen sinun ääneesi, haasteisiisi ja osaamiseesi. Jotta saan mahdollisimman hyvän kokonaiskuvan laulamisestasi, kameran kuvakulmaa voidaan säätää kesken tunnin tai saatan pyytää sinua siirtymään kauemmaksi, että näen paremmin hengityksesi. Etätunnilla myös oppilaan omien tuntemusten sanoittaminen on tärkeää, sillä se antaa minulle opettajana tarvittavan lisäinformaation siitä, miltä laulaminen oppilaasta tuntuu.

Saat säestystä lukuun ottamatta täysin samanlaisen tunnin,
kuin saisit lähiopetuksessa

On myös mahdollista, että joku yksittäinen laulutunti voidaan elämän niin salliessa pitää lähiopetuksena, jolloin saan vielä tarkemman kuvan äänestäsi ja hengityksestäsi. Silloin etäopetus jatkuu taas helpommin, kun tiedän instrumentistasi enemmän. Ei kuitenkaan haittaa, vaikka tähän ei tulisi mahdollisuutta. Videoyhteys ja kohtalaisen hyvät laitteet riittää siihen, että kuulen laulustasi tarvittavan. Opit myös näin, sen voin luvata!

Loppujen lopuksi etäyhteys mahdollistaa loistavan tavan opiskella laulamista paikasta riippumatta. Musiikki taipuu tähänkin!

Share:
Copyright 2019 - Maija Niskakangas