LAULUA POIKKEUSOLOISSA

Korona tuli ja sekoitti koko arjen, luultavasti sekä sinulla että minulla. Aamulla herätessä ei voi tietää, mikä tilanne on illalla. Uutiset seuraavat toisiaan, ja voisi kuvitella, ettei maailmassa tapahdu mitään muuta. Lopulta ei hirveästi tapahdukaan, sillä niin moni asia pysähtyy tämän tuntemattoman vieraan edessä. Mutta mitä tapahtuu yrittäjälle ja muusikolle, kun asiakaskato iskee yhdessä illassa ja esiintyvän taiteilijan keikkakalenterikin näyttää nollaa. Vaikeneeko laulu? 

Muusikko, joka tienaa elantonsa massatapahtumista ja mahdollisesti opettamisesta, on kovan paikan edessä. Pitkällekin buukattu kalenteri ammottaakin yhtäkkiä tyhjyyttä. Se tarkoittaa samalla nolla euroa tuloja. Kun massatapahtumat kielletään, ei ole vaihtoehtoja, on toimittava sen mukaan. Opetustyössä asiakkaat reagoivat tällaisessa tilanteessa jonkin verran eri tavoin. Toiset haluaisivat jatkaa kuten ennenkin, toiset haluavat heti pysytellä kotona ja minimoida riskit.  

Etäopetus vaatii kohtuulliset laitteet ja yhteydet.
Siinä emme ole samanarvoisessa asemassa.

Kun hallitus teki päätöksen valmiuslain käyttöönotosta, päätin perua lähiopetuksen. Se tarkoitti sitä, että koko opetus on järjestettävä uudelleen minun ja oppilaiden osalta. Voisi kuvitella, että muutos on yksinkertainen, mutta sitä se ei ole. Etäopetus vaatii kohtuulliset laitteet ja yhteydet. Siinä emme ole samanarvoisessa asemassa. Se vaatii myös sen, että oppilaalla on tila, missä voi laulaa. Joillakin on kotona asuinkumppaneita, joiden paikallaolo voi häiritä tunnin pitoa. Myös kerrostaloasunnossa voi olla haastavaa musisoida. Sitten on osa niitä, jotka tarvitsevat laulaessaan säestyksen. Heidän kohdallaan etäopetus ei ole vaihtoehto. 

Jonkin aikaa mietin, voinko sittenkin opettaa osan oppilaista lähiopetuksena. Olisiko se niin paha? Kuitenkin järki voitti, minun ja kaikkien muidenkin tulee olla kuuliaisia sen edessä, ettemme levitä virusta. Varsinkin kun opetusta on mahdollista tehdä etänä, kaikilla yrittäjillä se ei ole ollenkaan vaihtoehto. Niinpä taivuin siihen, että ne oppilaat, joiden kanssa voin etätunnit järjestää, ovat etänä. Loput pitävät taukoa harrastuksesta. Kivuliasta myös minulle, mutta pakollista.

Yhtäkkiä minulla on aikaa tehdä tietokonehommat parvekkeella –
ei paha tilanne auringonpaisteessa!

Vaikka kalenteri tyhjeni, ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Yhtäkkiä minulla on aikaa tehdä tietokonehommat parvekkeella,  josta tuli toimisto, Ei paha tilanne auringonpaisteessa!

Entä sitten esiintymiset? Miten käy sen osan työstäni, jota en voi tehdä etänä? Kun häät, hautajaiset, syntymäpäivät ja kastejuhlat ovat tauolla. Ja kun kuitenkin ihmiset kaipaavat musiikkia lohdun tuojaksi ja ilon pisaroiksi. Moni kollegani on tehnyt somen kautta livekonsertteja ja pieniä iltamusisoinnin hetkiä. Se on paras tapa antaa yleisölle jotain tavalla, mitä emme uskoneet koskaan tarvitsevamme. Mutta laulun ja musiikin on kuuluttava hetkinä, jolloin sitä tarvitsemme eniten.  

Lempilaulu tuo lohdun hetken ja ilon siihenkin iltaan,
kun istuu riskiryhmään kuuluvana kotona karanteenissa.

Itse olen päätynyt tapaan, joka jää talteen. Olen äänittänyt ja kuvannut videoita asiakkaan toiveen mukaan tilaustyönä. Niitä voi lähettää läheiselle, antaa lahjaksi merkkipäivänä nyt kun harva kaipaa mitään materiaa. Aineeton lahja, kuten lempilaulu, tuo lohdun hetken ja ilon siihenkin iltaan, kun istuu riskiryhmään kuuluvana kotona karanteenissa. Se kertoo läheiselle, että olet ajatellut häntä. Lopulta tuo video voikin olla enemmän kuin koskaan kuvittelit, se voi antaa sen, mitä ihminen itse ei edes tiennyt tarvitsevansa. Sen, että olemme kaikki samassa veneessä, ja ajattelemme toisiamme. Tunnemme toistemme kivun.  

Ehkä tämä poikkeustilanne onkin se mitä tarvitsimme. Ihmiset tulevat lähemmäs toisiaan ja unohtavat turhan. Ja musiikki on sopivaa tilanteeseen kuin tilanteeseen viestin tuojana. Laulun ei pidä eikä onneksi tarvitse vaieta poikkeusoloissakaan! 

Share:
Copyright 2019 - Maija Niskakangas