LAULUN ARVOINEN

Surullisen usein laulutunnilleni tulee oppilas, joka on lopettanut laulamisen kouluaikana kuullun kommentin takia. Voi olla, että opettaja on joskus sanonut, ettei sinun kannata laulaa, kun ääni ei ole tarpeeksi hyvä tai nuottikorva on puutteellinen. Tämä kaiku korvissaan hän on kulkenut vuosia tai vuosikymmeniä, ennen kuin jonain päivänä hän kyseenalaistaa kuullut sanat. Mitä jos hän voisi kuitenkin oppia, ja musiikki kuuluisi hänellekin. Ymmärrän hyvin, että tällaisessa tilanteessa laulunopettajan edessä laulaminen voi olla pelottavaa. Mutta jos jossakin, laulutunnilla saa epäonnistua! Sitten korjataan ja lähdetään opettelemaan, miten kaiken voi tehdä paremmin. Ja niinä hetkinä kiitän siitä luottamuksesta, että saan olla se ihminen, jonka edessä oppilas uskaltaa ottaa riskin testatakseen, pitääkö ne syvälle juurtuneet kommentit paikkaansa. 

Voin sanoa, etten ole vielä tähän päivään mennessä tavannut
täysin lahjatonta tai rumalla äänellä varustettua oppilasta

Voin sanoa, etten ole vielä tähän päivään mennessä tavannut täysin lahjatonta tai rumalla äänellä varustettua oppilasta! Välillä täytyy oikein ihmetellä, miksi hän on sen kommentin joskus saanut. Yleensä ruosteen alta paljastuu kaunis ja luonnollinen ääni, ja oppilas innostuu löytäessään sen. Ja kun tunti päättyy, kotiin lähtee helpottunut ja onnellinen oppilas harmitellen, miksi ei aikaisemmin uskaltanut.  

Kaikki voivat oppia laulamaan. Ei tarvitse opiskella ammatikseen saadakseen laulamisesta iloa ja kehittymisestä tyytyväisyyttä. Pienikin kehitysaskel on voitto, ja voin luvata, että jokainen kehittyy! Sävelpuhtauttakin voi harjoitella ja olen onnekseni saanut olla useita kertoja todistamassa, kun sävelpuhtaus alkaa löytyä ja ääni kirkastua. Henkisiä ja fyysisiä esteitä on raivattu tieltä ja ääni alkaa jalostua.  

Musiikilla on korjaava voima ja on suorastaan terapeuttista kokea miten oma ääni virtaa. Jokaisen ääni on kelvollinen ja riittävän hyvä päästäkseen ilmoille. Kenelläkään toisella ei ole sinun ääntäsi ja se on valttikorttisi! Tästä syystä laulu on myös ehkä kaikista haavoittuvaisin instrumentti, sillä se on niin iso osa meitä itseämme. Voi tuntua jopa loukkaavalta, mikäli ääntä arvostellaan. Opettajan onkin hyvä osata muistuttaa siitä, että nyt kehitetään instrumenttia, ei arvioida persoonaasi.

Musiikilla on korjaava voima,
ja on suorastaan terapeuttista kokea miten oma ääni virtaa

Aikuisten musiikin harrastaminen on ihanan yleistä. Iso osa tuttavapiiristäni on jo lapsena käynyt jollakin soittotunnilla tai laulamassa kuorossa. Usein harrastus jossakin vaiheessa jää, kun innostus lopahtaa tai muu arki vie mukanaan. Ilahduttavaa on, kuinka moni lopulta kuitenkin alkaa kaivata niitä hetkiä, kun saa heittää kaiken muun hetkeksi sivuun ja keskittyä opetustunnin ajan omaan tekemiseen ja musisointiin! 

Äänesi on tarkoitus tulla kuulluksi – ainakin sinulle itsellesi

Maailma on täynnä lauluja ja ne soveltuvat eri mielentiloihin ja elämäntilanteisiin, eivät kai radiokanavat ja suoratoistopalvelut muuten pursuaisi lauluja. Jokaisella on oikeus laulaa itselleen mieluista musiikkia ja nauttia siitä! Ja sekin on täysin okei, että keskittyy pelkästään kuuntelemiseen. Mutta jos on pientäkään kipinää kokeilla mitä laulamisen kehittäminen voisi tarjota, kehotan uskaltautumaan! Se ei ole ollenkaan niin pelottavaa kuin moni luulee, se on kertakaikkisen mukavaa! Eikä laulutunnit tarkoita sitä, että olisi pakko esiintyä. Laulaminen ihan omaksi ilokseen on riittävä syy kehittyä. Tunnille ei myöskään tarvitse mennä yksin, moni opettaja pitää myös pari- tai ryhmätunteja. Kokeilemalla löytää omanlaisen opettajan ja omanlaisen tyylin oppia. Ammattilaiset ovat sitä varten, että ne etsivät sinun vahvuutesi ja auttavat sinua omista lähtökohdistasi kohti uuden oppimista. Kokeile, sillä siitä voi tulla sinulle valtavan tärkeä, elämänmittainen harrastus. Äänesi on tarkoitus tulla kuulluksi – ainakin sinulle itsellesi! 

Share:
Copyright 2019 - Maija Niskakangas